BRYGGEUTSTYRET
(This page is in Norwegian only)
Vårt bryggeri består av meskekar (1) og kokekar (2) som er ombygde tanker fra Tine meieri. Her ble det lagt ned vanvittige med timer med ombygging og justeringer. Disse tankene har vært med bryggeriet siden starten i 2013.
Gjæringstankene våre ble installert i desember 2017. Før dette ble gjæringsprosessen kjørt i åpne tanker. Kvaliteten på vårt øl er merkbart forbedret med de nye lukkede gjæringstankene og en mye mer kontrollert karbonering med CO2 istedet for sukkerlake.
Tappelinjen er ny fra desember 2018 og gir oss mulighet til å overføre ølet i et lukket system helt fra kokekar til flaske.
BRYGGEPROSESSEN
KVERNING AV MALT
Det første man gjør i bryggeprosessen er å kverne malt. Mengde og type malt har mye og si for fargen på ølet og ikke minst også smaken.
MESKINGEN
Når malten er kvernet tømmer vi den oppi meskekaret vårt.
Meskekaret er da først tilsatt lokalt kvalitetsvann fra Mandal og varmet opp til ønsket temperatur. Temperaturen på vannet påvirker sluttresultatet og selv små grader forskjell vil gi merkbar endring i sluttproduktet. Hensikten med å legge den knuste malten i vann er å konvertere stivelsen i malten til gjærbart sukker.
Meskingen foregår typisk i 60-90 minutter der sluttproduktet blir en søt væske som man kaller vørter.
VØRTER OG MESKEN
Vørter overføres så fra meskekaret til kokekaret ved hjelp av tyngdekraften. Restene som blir igjen i meskekaret kalles mesken. Denne mesken hentes av en lokal bonde, til store glede for kyrne hans.
Vår mesk har også vært brukt av den lokale bakeren til brød og til for for høns i nabolaget.
KOKING
Vørteren kokes nå i kokekaret i alt fra 60 til 90 minutter avhengig av oppskriften. Brenneren til kokekaret går på rapsolje fra lokal leverandør.
Hensikten med kokingen er å sterilisere vørteren og fjerne bl.a DMS (Dimetylsulfid) og andre stoffer man ikke ønsker å ha med videre i prosessen.
I løpet av koketiden tilsetter man humle og andre ting for smak og bitterhet.
NEDKJØLING OG GJÆRING
Når kokeprosessen er over pumpes vørteren over på ett av våre gjæringskar via en kjølerigg.
Kjøleriggen har en platekjøler som vi bruker som hjelp til å kjøle ned vørter til ønsket gjæringstemperatur.
Når all vørter er overført til gjæringskaret tilsetter vi gjær som da skal kose seg med sukkerstoffene og omdanne sukker til alkohol.
TAPPING
Etter 1-2 uker har gjæren gjort jobben sin og vi er klare for tapping.
Vi kobler da gjæringskaret til tappelinjen som automatisk setter på etiketter, tapper og korker flaskene. Deretter settes flaskene i kasser og inn på lageret.
Etter litt tid på lageret kan ølen distrubueres til våre kunder.